BUDAPEST: DO’S & DON’TS

DSC01868

Hi there! Zoals je ondertussen wel al weet, ging ik onlangs met mijn vriendje naar het prachtige Budapest. Omdat we er zo een mooie reis op hebben zitten, wil ik deze absoluut met jullie delen en jullie eventueel warm proberen maken om deze mooie stad ook een keertje te bezoeken. Ik geef jullie heel veel do’s mee en enkele don’ts voor een onvergetelijke trip naar Budapest! Onze ervaring voor jullie, dus zet je gemakkelijk, neem er iets lekkers bij en geniet er van ❤

DO’S

Openbaar vervoer

DSC01638

Waarschijnlijk één van mijn belangrijkste tips: gebruik het openbaar vervoer! In Budapest heb je een ongelofelijk goede verbinding als het op openbaar vervoer aankomt. Tram, metro, bus, alle 3 rijden ze non-stop en stoppen ze vlak bij de belangrijkste plekken in Budapest! Koop best een pasje waarmee je ongelimiteerd kan rijden in plaats van elk ritje een nieuw kaartje te kopen, dit zal je veel goedkoper uitkomen!

Free Walking Tour

DSC01758DSC01761

Nog een zeer grote aanrader is: ga mee met een Free Walking Tour. Dit zijn tours doorheen Budapest met jonge, gemotiveerde mensen die dit gratis (!) doen! Nou ja, ze verwachten wel dat je op het einde van de tour een tip geeft, maar dit vind ik niet anders dan normaal!

Waarom zou je nu kiezen voor zo een tour? Eerst en vooral zijn het super vriendelijke mensen die dit met veel liefde doen en dit merk je ook aan de manier waarop ze praten. Het is niet zo een saaie tour, nee, het is net super interessant want ondanks de zware geschiedenis van Hongarije, houden ze het heel luchtig en grappig! Ze vertellen onderweg ook leuke weetjes,  veel dingen die je anders niet zou weten! Ze nemen je mee langs de highlights van Budapest en geven de nodige, super interessante, uitleg!

De tour duurde bij ons ongeveer 2 uur à 2 uur en een half en de tijd was zo voorbij gevlogen! Ik zou deze sowieso aanraden maar zeker ook wanneer je niet goed weet wat te bezoeken en wat niet! Ze geeft trouwens ook leuke tips in verband met waar het goed is om te eten en te drinken, waar je best geld kan wisselen en dus vooral plaatsen waar je niet opgelicht zal worden!

Grand synagogue

DSC01618DSC01625

Het eerste wat wij bezochten op onze trip in Budapest is deze Joodse synagoge. Deze is zeker en vast een must om te bezoeken. De architectuur is ongelofelijk mooi en wanneer je er voor staat geeft het gebouw een zeer impressionant gevoel!

Royal Palace

DSC01680

Eén van de hoogtepunten is het Royal Palace. Een zéér groot en mooi gebouw. Dit gebouw staat aan de kant van Buda. Voor degene die het niet zouden weten: Budapest bestaat uit 2 delen die gescheiden zijn door de Donau: Buda en Pest. De foto is genomen toen we aan de oever zaten in Pest, zo heb je een perfect zicht over het hele Royal Palace.

Chain Bridge

DSC01684DSC01691DSC01777DSC01785

Buda en Pest zijn verbonden met elkaar door verschillende bruggen, 13 als ik me niet vergis! De bekendste is toch wel deze Chain Bridge en die moet je dus ook gewoon gezien hebben! Er valt eigenlijk niet naast te kijken! Deze doet me een beetje denken aan de Brooklyn Bridge, alleen net iets kleiner. Wanneer je voor de brug staat denk je dat hij super lang is, maar dat valt best mee! Op enkele minuutjes sta je aan de overkant.

Shoe Memorial

DSC01698DSC01696

Dat de geschiedenis van Hongarije niet zo aangenaam is, is een understatement. Dit komt ook terug in deze herdenk plaats aan de kade van de Donau. Dit is een herdenking voor de Joden die door de Pijlkruisers, een met nazi-Duitsland sympathiserende beweging, werden neergeschoten. Ze werden eerst verplicht hun schoenen uit te doen en daarna werden ze neergeschoten waardoor ze in de rivier vielen en zo met de stroming werden meegevoerd. Zo gruwelijk, maar zo de realiteit van Hongarije. Mijn oma is afkomstig van Hongarije dus hier ligt een deel van mijn roots, misschien daarom dat dit mij nòg extra raakt.

Parliament

DSC01713DSC01715DSC01716DSC01722

Hét gebouw dat je zal zien op souvenir kaartjes van Budapest is het parlement. Een échte eye-catcher langs de oever van de Donau, aan de kant van Pest. De gids heeft hier ook zeer veel leuke weetje over verteld, bijvoorbeeld dat de hoeveelheid geld dat ze hierin hebben gestoken gelijk staat aan de hoeveelheid geld die je nodig hebt om een stad voor 400 000 mensen te bouwen die perfect in orde is. WHAT?! Maar dat zie je er ook wel aan, het is zo een mooi en adembenemend gebouw. Heel erg proper ook. Het is zo groot dat je wel enkele minuten nodig hebt om er voorbij te lopen, het is namelijk 268 m lang.

Je hebt ook de mogelijkheid om in het parlement te gaan, maar dit hebben wij niet gedaan. Ik had vooraf online gelezen dat het wel mooi is maar niet zijn geld waard is, daarmee!

St. Stephen’s Basilica

DSC01762DSC01769

De kerk is gewijd aan de heilige koning Stefanus, wiens rechterhand als reliek in de basiliek wordt bewaard. (Bron: Wikipedia) Wederom een super mooi gebouw. Wat me ook opviel is dat de gebouwen er nog zeer proper uitzien, de stenen zien er net als nieuw uit.

Een grappig verhaal hierbij: in de voormiddag van onze eerste dag, waren mijn vriend en ik zelf op stap met een plannetje. Zo gingen we ook naar de St. Stephen’s Basilica. We dachten dat we hem gevonden hadden, namen volop foto’s:

DSC01650DSC01640

en dachten dus ook echt dat we hem gezien hadden. Nu, toen we in de namiddag dan op stap waren met onze gids kwamen we plots bij de St. Stephen’s Basilica aan, het gebouw dat jullie eerst zien. Dus absoluut niet het gebouw waarvan wij dachten dat het de St. Stephen’s Basilica was! Oeps, fail, haha.

Castle Hill

DSC01794

Hier bevinden we ons in Buda. Hier bevindt zich namelijk Castle Hill. Nog een must see. Het is wel even stevig berg op maar geloof me: het is de moeite waard! Voor degene die het liever wat rustiger aandoen: je kan ook het liftje nemen dat je op de achtergrond ziet, deze brengt je, tegen betaling natuurlijk, direct naar boven!

De oever van Buda is verder perfect te bereiken te voet, gewoon de Chain Bridge over!

DSC01799

En dit bezorgt je een prachtig uitzicht over Pest!

DSC01818

Buda is heel anders van sfeer, je merkt dat dit meer het woongebied is. Maar minstens even mooi! Wij zijn echter wel alleen naar de bezienswaardigheden geweest in Buda en niet echt in het centrum.

DSC01816

Dit uitzicht heb je over het deel Buda vanop Castle Hill.

DSC01873

Look how pretty!! Op de achtergrond zie je trouwens ook het Parliament in zijn geheel op de oever van Pest.

Matthias Church

DSC01840DSC01856DSC01858DSC01881DSC01884

Op Castle Hill, vind je ook Matthias Church. Dé mooiste kerk die ik òòit heb gezien. Kijk naar het dak, wauw! Er is een vrij groot plein rond waar je, zoals je kan zien, perfect foto’s kan maken!

Fisherman’s Bastion

DSC01847DSC01868DSC01877

Door dit was ik helemaal betoverd. Ik vond dat het al een sprookjesachtige sfeer had en blijkt dat dit nog klopt ook! Herkennen jullie hier iets in? Onze gids wist ons namelijk te vertellen dat de bekende torens in de intro van Disney, ofwel het bekende sprookjespaleis van Disney, hierop gebaseerd zijn! Zie je, leuke weetjes toch?

Dit was zo een mooi en rustgevend bouwwerk! Het zicht is hier fenomenaal. Je kan hier uren blijven zitten en van het uitzicht genieten. Op de achtergrond van de laatste foto zie je nogmaals het Parliament heel goed!

Castles in Citadel

DSC01896DSC01917DSC01913DSC01900

Wanneer je in Pest naar het park Citadel gaat, zal je ook een hoop prachtige kastelen zien. We hebben wel even moeten zoeken en ik zal jullie vertellen waarom: eerst en vooral is het park heel erg groot. Maar verder stond er op ons kaartje ook zeer duidelijk water rond het kasteel, dus we waren de hele tijd op zoek naar water. Uiteindelijk kwamen we dan toch hier uit en zagen we dat het gewoon droog stond! Ja seg, zo wordt het moeilijk hé jongens 😀 .

Maar de kastelen zijn best spectaculair om te zien. Ze liggen vlak naast elkaar en zijn allemaal in verschillende stijlen, je ontdekt precies elke keer iets nieuws.

Heroes Square

DSC01964DSC01959DSC01926DSC01925

In dit park ligt ook het zeer bekende Heldenplein! Iedereen heeft dit waarschijnlijk wel al eens een keertje voorbij zien komen. Wederom super impressionant en mooi.

DSC01970

Op het plein stond ook dit kunstwerk. Had ik het toch wel net toevallig helemaal voor mij alleen zeker! 😀

Budapest Zoo

DSC02033DSC02038DSC02053DSC02056

Ook de zoo ligt in dit park. Zeker een aanrader aangezien dit een heel andere ervaring is dan bij ons in België! Daar kan je bijvoorbeeld de aapjes aanraken en kan je alle dieren van véél dichter bekijken! Plus het is veel goedkoper dan hier! Win win!

Széchenyi Thermal Bath

IMG_9627

Nog iets waar Hongarije zeer bekend om staat: zijn thermen! Wij gingen naar Széchenyi en deze is ook de bekendste. Toen wij er waren, stond 1 van de 3 buitenbaden leeg, zoals je op de foto kan zien, maar geloof me: er was nog keuze genoeg! De andere 2 baden buiten hadden zalige temperaturen, het ene iets van een 32°C en het andere 36°C-38°C! Hoe zalig is dat?? Binnenin het gele gebouw bevinden zich ook nog allemaal baden, hoeveel? Absoluut geen idee! De meeste zijn ook lekker warm maar je hebt er bijvoorbeeld ook een ijskoud bad, brrr dat was goed voor 1 keertje! Ook vind je er een Turks stoombad, sauna en noem maar op! Wederom voor niet veel geld.

De dag dat wij gingen was het eigenlijk best koud omdat er veel wind was, het was dus elke keer lopen van bad naar bad. Maar eens je in 1 van de baden zat, was het genieten geblazen! Ook hadden wij geluk dat het zonnetje er lekker doorkwam, zo zalig!!

Ontdek!

DSC01650DSC01675DSC01676

Loop verder zelf ook gewoon een beetje rond in de stad, je zal ongetwijfeld nog leuke plekjes ontdekken en ontzettend veel mooie gebouwen tegenkomen. Wat ons opviel is dat bijna elk gebouw voor een high light zou kunnen doorgaan hier in België, ongelofelijk hoe mooi de architectuur daar is!

Hongaarse Forint

DSC01749

Probeer ook op voorhand je euro’s om te wisselen in Hongaarse Forint. Zo kom je daar zeker niet voor verrassingen te staan. Heb je uiteindelijk toch te weinig Forint mee? Probeer dan rechtstreeks met je bankkaart te betalen en niet uit een bankautomaat of in een wisselkantoor.

Wat te eten en te drinken?

DSC01750

Probeer terrasjes uit in het centrum, er is hier altijd zoveel sfeer. Op een keertje waren we iets aan het drinken en stond er ineens een immense fanfare voor onze neus!

De bekendste alcoholische drank die ze in Hongarije hebben is Palinka. Just: ieuw! Wij kregen een fles cadeau van onze verhuurder. Als je er nog maar aan ruikt, word je reeds misselijk, dit is een sterke drank die je kan vergelijken met een mengeling van Wodka en Tequila! Ze worden gemaakt met een percentage tussen 40 en 80! We dachten van: nu we hier zijn moeten we het wel geproefd hebben… Ik heb letterlijk nog nooit zoiets vies gedronken in mijn hele leven, nooit zou ik het nog opnieuw drinken! 😀

Waarvoor ze nog bekend staan, is wijn. Dit is al iets toegankelijker en dus een aanrader.

IMG_9574

Als eten? Zonder twijfel: goulash! Dit is een soort soep met vlees, groenten en patatjes in, super lekker!!!

Let wel op! Als je niet te veel geld wil uitgeven aan eten, ga dan naar de Jodenbuurt. Hier ga je super lekker eten voor veel minder geld dan in het centrum! Nee sorry, je gaat minstens even lekker eten!

DON’TS

Zo heb ik er (gelukkig) niet veel voor jullie!

Margaret Island

IMG_9678

Vlak tussen Buda en Pest bevindt zich, op de Donau, een natuurlijk eiland. We waren super benieuwd om dit te bezoeken maar dit was zo een tegenvaller. Hier valt letterlijk niks te zien! Momenteel zijn ze er volop aan het bouwen dus wie weet, wordt het nog wel iets! Je ziet er vooral veel mensen lopen omdat er een piste voor is aangelegd. Je hebt een mooi uitzicht vanaf het eiland maar niks specialer dan dat.

Kopen zonder prijs

Let ook op als je iets koopt op marktjes bijvoorbeeld. Ze zetten expres hun borden met wat ze hebben in het Hongaars zodat toeristen dit niet kunnen lezen en ze zo meer kunnen aanrekenen, let dus goed op!

Geld wisselen

Probeer geld wisselen in Budapest zelf te vermijden, zoals ik eerder vermelde. Zorg dat je genoeg bijhebt of betaal met je bankkaart rechtstreeks!

Hop on and Hop off bus

Deze gaan je zonder twijfel in ’t zak zetten. Wil je toch een gids? Kies dan voor de Free Walking Tours! Dit zijn eerlijke mensen die het met veel liefde doen! Hierover vind je veel informatie online want ze doen ook verschillende tours naargelang wat je interesses zijn.

Ik hoop dat deze tips nuttig geweest zijn voor jou! Zorg zeker dat je een kaartje hebt en you’re ready to go! Geniet er van, want het is zeker en vast de moeite waard! Wil je graag nog meer foto’s zien? Volg me dan zeker op instagram! (@kelseyroskam). Ook komt er nog een filmpje online waarin ik jullie meer laat zien, vooral met heel veel filmpjes van de zoo daar, want die is het echt wel waard!

Liefs,

Kelsey

Advertenties

2 gedachten over “BUDAPEST: DO’S & DON’TS

  1. Ik vertrek morgen met mijn 16 jarige dochter ( cadeau voor haar verjaardag ). Ben blij een aantal dingen te kunnen lezen want weet weinig of niets over deze stad. Knap gemaakt jouw info site. Bedankt voor de tips
    Vanessa

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s